10 Ekim 2009 Cumartesi

Nedensizlikler, Sonuçluluklar

Neden 'neden' der ki insanlar? Neden her neden önemlidir? Ve çoğu nedeni bilmemek ne kaybettirir bizlere?


Neden merak edenler çoğu zaman meraklı, çoğu zaman başkalarının işine burnunu sokanlardır bize göre. Ama bilmeliyiz ki birçok nedenden oluşuyor hayatımız da, nedenler ve sonuçlar. Ve çoğu kişi nedenleri öğrenmek için mi soruyor ki? Yoksa yap-boz'un parçalarını kendilerine göre tamamlamaya mı yarıyor bu nedenler?

Sıra açıklamada bu kadar sorudan sonra. Neden deriz çünkü nedenler yarısıdır hayatımızın. Nasıl mı? Her neden bir sonuca neden olur, ve o yeni sonuclar başka nedenlere, onlarsa başka sonuçlara. Ve birçok sonuçsa nedenlerden oluşmaktadır, birçok şekilde hem nedendirler hem de nedenlerin neden oldukları'dırlar.

Çoğu zamansa aklımızda tamamlayamadığımız sorular vardır, cevabını arayıpta bulamadığımız. Biraz dedektiflik duygularımız harekete geçsede dolduramaz cevapların oluşturduğu boşluğu tahminler. Cevabı sadece bilenler biliyordur, bu nedenle onlara sorarız, neden?

Neden deriz çünkü nedenler hayatın bir parçasından çok sorularımızın ve hatta cevaplarımızın parçalarıdır. Nasıl bir yap-boz'da son kalan parça kaybolmuşsa ve onu arıyorsak, nedenleri aramakta böyledir, ve bulmaksa halının altına sıkışmış olan ve manzarayı tamamlayacak olan yap-boz'un son parçası.

Neden diye sorarız, çünkü nedenler olmadan çoğu sonuca da ulaşamayız. Nedenler olmadan çoğu şeyi eksik yaşarız, çoğu yap-boz'u tamamlayamaz, çoğu konuda meraklı -ve birazda bilgisiz- kalırız, ve tabiki onların oluşturduğu ilerde neden olacak sonuçlara da öylece bakarız belkide. Nedenleri bilmek ister herkes çünkü hayatlarımızın birer parçasıdır onlar, soyut ama gerçek parçalar. Bu yüzden hayatın yarısını kaçırmamak için sorarız, neden?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder